OsmoJuokslahti

KANSAINVAELLUS RATKAISUNA VÄESTÖNKASVUUN?

Kansainvaellus, joka on käynnissä Lähi-Idän ja Afrikan maista on herättänyt ristiriitaisia tunteita koko Euroopassa, joka on vaelluksen pääsääntöinen kohde.

Myös Suomemme kansa tuntuu jakaantuneen kahtia tämän asian kohdalla. Tunteet ovat kuumenneet molemmilla puolilla ja saaneet omituisiakin ilmenemismuotoja. Aina ei ole muistettu hyviä keskustelutapoja tai kansalaistottelevaisuutta.

Mitäpä, jos asettuisimme asian ulkopuolelle ja unohtaisimme tunteet, sekä tarkastelisimme problematiikkaa puhtaasti mahdollisuuksien lähtökohdista.

Konkretian vuoksi ottakaamme ensimerkiksi Afrikka. Siellä asuu yli miljardi ihmistä ja ennusteet kertovat tulevasta, huimasta ja nopeasta noususta 4 miljardin luokkaan 2050 mennessä. Afrikan väestö kasvaa tällä hetkellä vuositasolla n. 40 miljoonalla ihmisellä. Jos ajatellaan, että ottaisimme sieltä Eurooppaan tuon 40 miljoonaa vuosittain, niin saisimme väestönkasvun hillittyä, eikö niin?

Tämä tarkoittaisi sitä, että 12 vuoden kuluttua Euroopassa olisi tuplamäärä kansalaisia, siis tuplat. Siinä vaiheessa Euroopassa olisi miljardi asukasta, pyöreästi. Euroopan kilpailukyky on viime vuosina heikentynyt niin, että EU on vahvasti talousvaikeuksissa ja etenkin työttömyys on päättäjiä huolettanut. Mikäli Eurooppa ei pysty toiminnallaan takaamaan työpaikkoja 500 miljoonalle ihmiselle, kuinka voidaan ajatella sen pystyvän työllistämään miljardi ihmistä. Yhtälö ei toteudu. Mission impossible.              

Ilman suurempaa tunteiden paloa, jokainen voi kuvitella mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi yhteiskuntarauhan saralla, vai voisiko jo uskaliaasti puhua jostain vakavammasta yhteenotosta. Tätähän ei kukaan halua. Nyt ei ole vielä pureuduttu muuhun kuin lukuihin, eli matematiikkaan, joka tunnetusti ei neuvottele. Yhtään kulttuuriin tai rotujen sopeutumiseen kohdistuvaan seikkaan ei ole puututtu. Siis neutraalia juttua. Jos muut ovat asiasta samaa mieltä, pitää varmaan puhua seuraavaksi kuinka tämä väestönkasvu ja kansainvaellus estetään siten, että kaikki ovat tyytyväisiä.   

Kuinka esimerkiksi Kiinan kohdalla selvittiin samasta ongelmasta? Siihen löytyy heti kaksi tärkeää tekijää; Yhden lapsen politiikka, sekä aktiivinen teollistaminen.    

Yhden-lapsen-politiikka tarkoitti sitä, että perheellä oli lupa tehdä vain yksi lapsi, tai erikoisluvalla toinen. Se toimi siten, että 90-luvulla muistini mukaan Kiinassa oli 1,1 mrd ihmistä, ja nyt 20 vuotta myöhemmin 1,3 mrd, joten kasvu saatiin hallintaan. Politiikka aiheutti myös negatiivisia piirteitä, mutta kun ei YK niihin tarttunut, niin en minäkään. Mitä tulee aktiiviseen teollistamiseen, oli Kiinan nousu aivan huima. Valtion omat teolliset toimet sekä ulkomaiset investoinnit(mm. Nokia) nostivat Kiinan elintason niin roimasti, ettei kansainvaellusta tarvittu.

Takaisin Afrikkaan, jossa teollistuminen on myös lähtenyt käyntiin ja elintaso noussut niin, että joidenkin tutkimusten mukaan suurimmasta köyhyydestä ollaan päästy eroon. Yksi suurimpia ulkomaisia investoijia on siellä ollut Kiina, joka on reippaasti ostellut tuotantolaitoksia, maita, ja muita kansallisia varallisuuksia. Sen jälkeen työllistänyt paikallista väkeä, tuottaen yhteistä hyvää maanosaan. Nyt varmaan joku haluaisi keinovalikoimaan lisätä kehitysavun, mutta siitä on erilaisia mielipiteitä ja jopa negatiivisiä kokemuksia. Joten en käytä sitä tässä, nimittäin Kiinakin pääsi kehitysmaa-statuksestaan eroon oikeastaan vain teollistumalla, ei avuilla. 

Näin kun katsomme ongelmaa liikaa tunteilematta sekä ratkaisukeskeisesti, pitää kysyä oleellinen kysymys: Miksi eivät Euroopan Unionin jäsenmaat ole aktiivisesti lähteneet investoimaan Afrikkaan? Mikäli vastaus liittyy jotenkin olosuhteisiin tai kulttuurien yhteensovittamattomuuteen, ei voi ymmärtää sitäkään miksi sitten afrikkalaisten pitäisi vapaasti saada tulla Europpaan.

Tässä käsittelin vain Afrikkaa, mutta Keski-Aasiasta ja Lähi-idästä olisi tulossa satoja miljoonia potentiaalisia ihmisiä, joita emme yllämainittujen seikkojen vuoksi pysty ottamaan.

Jos haluat auttaa nälkäistä, älä anna hänelle kalaa, anna onki!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat